Nafiss Nia

Iraans-Nederlandse (script)schrijver, regisseur, dichter en filmmaker Nafiss Nia vluchtte ruim twintig jaar geleden van Iran naar Nederland. Na een studie Cinema in Iran en Script Writing aan de Filmacademie in Amsterdam richtte Nafiss Granate op voor meer culturele inclusiviteit in film en literatuur. De naam is herleid van de Granaatappel - een vrucht vol juwelen die afzonderlijk glanzen, maar samen een sterke vrucht vormen. In ons programma schenken we extra aandacht aan zo'n juweeltje, namelijk haar regiedebuut Die middag.

Instagram | Website

Vijf vragen aan Nafiss Nia

Wie ben jij?
Ik ben Nafiss. Woorden en beelden zijn mijn gereedschappen.

Wat doe je?
Ik ben dichter en filmmaker. Daarnaast produceer ik vanuit mijn organisatie Granate projecten die de meerstemmigheid van poëzie in Nederland zichtbaar maken.

Wat is een dag die je nooit zal vergeten?
De eerste opnamedag van Die Middag. Een mengeling van vreugde, spanning, angst, hoop, geloof en ongeloof nam bezit van mijn geest en lichaam. De tinteling daarvan galmt af en toe nog na. Na 20 jaar wachten stond ik op de set mijn eigen speelfilm te maken. Euforisch was het!

Welk boek raad je altijd aan om te lezen?
Ik las als kind als een bezetene. Soms 20 boeken per maand. Ik zou nu de bloemlezing van Hafez, een mystieke Perzische dichter uit 14e eeuw aanraden. Zijn poëzie is tijdloos.

Wat brengt morgen met zich mee?
Hoop.

Beeld: Niels Knelis op Internationaal Filmfestival Assen

Meer zoals Nafiss Nia