Phantom Wizard

Phantom Wizard is een artiest, componist en multi-instrumentalist van Surinaamse afkomst, geboren en getogen in Amsterdam. Hij maakt experimentele klanken die zijn persoonlijke ervaringen met fysieke, spirituele en abstracte aspecten van het leven verkennen. Improvisatie is essentieel voor zijn praktijk en dient als sleutel tot zijn onderbewustzijn. Deze hoogst persoonlijke benadering van het creëren geeft hem een steeds dieper begrip van zijn veelzijdige bestaan.

Instagram
Beeld: Nick Vigue

Vijf vragen aan Phantom Wizard

Wie ben jij?
Mijn naam is Isha maar als ik muziek maak heet ik Phantom Wizard. Naast muziek en geluid hou ik van insecten, paddenstoelen en het analyseren van de sociale structuren die aan de basis van onze samenleving staan. Mijn persoonlijkheid is introvert, lief, koppig en vaak intens. Paars, blauw en groen zijn op dit moment mijn favoriete kleuren.

Wat doe je?
Ik doe heel veel aan observeren en nadenken, vervolgens zet ik alles wat ik waarneem om tot iets tastbaars. Meestal is dat muziek en geluid maar niet exclusief. Momenteel is mijn favoriete medium heel old school namelijk de piano. Improvisatie ligt aan de basis van alles wat ik doe. De sonificaties van het leven vanuit mijn referentiekader die ik maak deel ik live op podia en als producer in producties. Hiernaast deel ik soms mijn sterkste punten met anderen in samenwerking met andere makers uit diverse disciplines. Ondertussen heb ik samengewerkt met poëten, dansers, beeldende kunstenaars, performance artists en filmmakers. Zij doen eigenlijk allemaal iets waarvan ik stiekem wou dat ik het ook kon :)

Hoe is het om naast zoveel andere makers genomineerd te worden voor een Award?
Om mezelf te zien tussen zoveel andere makers is bizar. Het is ook heel fijn om veel bekende gezichten te zien. Vroeger heb ik veel opgekeken naar kunstenaars en makers omdat ze voor mij de oude kunst van de magie beheersen. Het besef dat ik nu zelf zichtbaar ben als maker geeft mij de kans om een voorbeeld te zijn voor anderen, het voorbeeld dat ik vroeger nodig had. Naast een kans voelt het voor mij ook als een verantwoordelijkheid, of een drijfveer om integer te blijven en te experimenteren net als ik altijd heb gedaan.

Waar zou binnen jouw werkveld meer aandacht aan moeten worden gegeven?
Laten we als componisten, producers en muzikanten meer risico nemen. Het is niet erg om anders te klinken dan de norm, sterker nog dat is precies wat we nodig hebben. Er zijn geen fouten, alleen keuzes. Er is geen ander zoals jij. Doe jezelf niet tekort door te proberen om als iemand anders te klinken. Doe het voor jezelf voordat je het voor iemand anders doet.

De techniek hoort de expressie te dienen. De expressie komt voort uit het gevoel of het idee. De gevoelens en ideeën komen voort uit jouw onderbewuste. Het is magisch en uniek aan jou. Koester en bescherm wat je maakt want het is van onschatbare waarde. Blijf koppig ;) (Oké genoeg motiverende quotes)

Welke Award zou je jezelf geven?
De 'Ik besta en leid mijn leven gewoon' Award.

Ontdek het werk van Phantom Wizard