Phantom Wizard

De We Are Public Awards is een statement voor herrieschoppers, omdenkers en anderskijkers; grensverleggende makers die de wereld op scherp kunnen zetten met film, dans, muziek, theater, kunst en alles wat daartussen zit. We Are Public omarmt ze en geeft ze een podium. Letterlijk en figuurlijk.

Lees meer over de We Are Public Awards.

Nominatie: Hoogwaardige Nieuwe Danskwaliteit Award

Genomineerd door: Sedrig Verwoert

''Phantom Wizard is voor mij een groot voorbeeld. Zijn beweegredenen spreken mij enorm aan. Hij is opgegroeid in Amsterdam net als ik. Met een Surinaamse achtergrond. Hij is multidisciplinair. En heeft een eigen stijl. Voor mij representeert hij een nieuwe sound - en is hij een voorbeeld als ‘autonoom’.''

Over Phantom Wizard

Phantom Wizard is een artiest, componist en multi-instrumentalist van Surinaamse afkomst, geboren en getogen in Amsterdam. Hij maakt experimentele klanken die zijn persoonlijke ervaringen met fysieke, spirituele en abstracte aspecten van het leven verkennen. Improvisatie is essentieel voor zijn praktijk en dient als sleutel tot zijn onderbewustzijn. Deze hoogst persoonlijke benadering van het creëren geeft hem een steeds dieper begrip van zijn veelzijdige bestaan.

InstagramBeeld: Nick Vigue

Vijf vragen aan Phantom Wizard

Wie ben jij?
Mijn naam is Isha maar als ik muziek maak heet ik Phantom Wizard. Naast muziek en geluid hou ik van insecten, paddenstoelen en het analyseren van de sociale structuren die aan de basis van onze samenleving staan. Mijn persoonlijkheid is introvert, lief, koppig en vaak intens. Paars, blauw en groen zijn op dit moment mijn favoriete kleuren.

Wat doe je?
Ik doe heel veel aan observeren en nadenken, vervolgens zet ik alles wat ik waarneem om tot iets tastbaars. Meestal is dat muziek en geluid maar niet exclusief. Momenteel is mijn favoriete medium heel old school namelijk de piano. Improvisatie ligt aan de basis van alles wat ik doe. De sonificaties van het leven vanuit mijn referentiekader die ik maak deel ik live op podia en als producer in producties. Hiernaast deel ik soms mijn sterkste punten met anderen in samenwerking met andere makers uit diverse disciplines. Ondertussen heb ik samengewerkt met poëten, dansers, beeldende kunstenaars, performance artists en filmmakers. Zij doen eigenlijk allemaal iets waarvan ik stiekem wou dat ik het ook kon :)

Hoe is het om naast zoveel andere makers genomineerd te worden voor een Award?
Om mezelf te zien tussen zoveel andere makers is bizar. Het is ook heel fijn om veel bekende gezichten te zien. Vroeger heb ik veel opgekeken naar kunstenaars en makers omdat ze voor mij de oude kunst van de magie beheersen. Het besef dat ik nu zelf zichtbaar ben als maker geeft mij de kans om een voorbeeld te zijn voor anderen, het voorbeeld dat ik vroeger nodig had. Naast een kans voelt het voor mij ook als een verantwoordelijkheid, of een drijfveer om integer te blijven en te experimenteren net als ik altijd heb gedaan.

Waar zou binnen jouw werkveld meer aandacht aan moeten worden gegeven?
Laten we als componisten, producers en muzikanten meer risico nemen. Het is niet erg om anders te klinken dan de norm, sterker nog dat is precies wat we nodig hebben. Er zijn geen fouten, alleen keuzes. Er is geen ander zoals jij. Doe jezelf niet tekort door te proberen om als iemand anders te klinken. Doe het voor jezelf voordat je het voor iemand anders doet.

De techniek hoort de expressie te dienen. De expressie komt voort uit het gevoel of het idee. De gevoelens en ideeën komen voort uit jouw onderbewuste. Het is magisch en uniek aan jou. Koester en bescherm wat je maakt want het is van onschatbare waarde. Blijf koppig ;) (Oké genoeg motiverende quotes)

Welke Award zou je jezelf geven?
De 'Ik besta en leid mijn leven gewoon' Award.

Sedrig Verwoert x Phantom Wizard | We Are Public Awards

Choreograaf en danser Sedrig Verwoert werkte eerder al samen met componist en multi-instrumentalist Phantom Wizard voor de dansvoorstelling The Ritual. Speciaal voor de We Are Public Awards brengt dit duo iets nieuws. Een performance waarin identiteit wordt onderzocht als iets cultureels, spiritueels, seksueels en lichamelijks.

Ontdek mijn werk

We Are Public Awards

21 September | Melkweg, Amsterdam
Regulier | €18*
We Are Public-leden | Gratis
*Excl. servicekosten + Melkweg lidmaatschap

Performing Live

Ontdek de andere genomineerden