Fictief toekomstbeeld

Onderworpen is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Franse dichter en schrijver Michel Houellebecq uit 2015. De roman is een vervolg op Platform, een verhaal over liefde, sekstoerisme en religieus extremisme. Beide romans werden door regisseur Johan Simons vertaald naar het toneel en kunnen afzonderlijk worden bekeken. Samen met performancegroep Action Zoo Humain vertelt NTGent het fictieve toekomstverhaal van een stabiel Frankrijk dat geregeerd wordt door de democratisch verkozen Moslimbroederschap. We volgen het dagelijks leven van de hoofdpersonen in een samenleving waarin vrouwen onderworpen worden, en een aantal vrijheden ingeperkt.

Voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding om 18:30u. Om 15.30u is er een talkshow gerelateerd aan de thema’s uit de voorstelling: De Wereld Draait Eronder Door. (beide gratis toegankelijk, maar wel graag even reserveren via Theaters Tilburgs.)

De Volkskrant: "Europa, islam en liefde: Platform/Onderworpen doet ertoe"

"Hoogtepunt is een scène waarin de tot de islam bekeerde rector (fascinerend gespeeld door Mourade Zeguendi) François de vraag stelt wat voor mens hij wil zijn. Theater als denkoefening, dat is Onderworpen."

Lees de hele recensie op devolkskrant.nl

Trouw: "Onderworpen op de puinhopen van de consumptiemaatschappij" (****)

"Ook in Onderworpen is NTGent er briljant in geslaagd om de alomvattendheid van Houellebecqs thematiek in spannend theater te vertalen, wars van oordelen of complexe interpretaties. Zelfs met iets van lucht en lichtheid."

Lees de hele recensie op trouw.nl