Theater, Literatuur

Hoe kunst kan helpen bij langdurige conflicten

Donderdag 2 mei om 14:00

Dans, dans, revolutie

Lisa Weeda
Theater Bellevue, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Lisa Weeda is een van de makers die we ondersteunden tijdens de lockdowns. We mochten in een vroeg stadium een fragment van haar toen nog niet verschenen - en inmiddels veelgeprezen - roman Aleksandra met jullie delen. Het is een maker naar mijn hart, ze beweegt zich soepel tussen literatuur en vormen van live presentatie. Zo ook in dit nieuwe, aangrijpende project dat je naar adem doet happen.

Daniël Kieft Curator Theater en Dans

Over dit programma

In de theatrale installatie Dans Dans Revolutie stap je in het fictieve land Besulia, waar oorlog uitbreekt. De eeuwenoude traditie van de bevolking om te dansen en zo het kwaad te verdrijven, lijkt niet meer te werken. De jonge vlogger Anna pakt haar telefoon erbij en roept de wereld op: dans de svaboda samoverzjenja en red ons!

Over afstand tot oorlog en de rol van social media

In een wereld waar bijna iedereen met elkaar verbonden is en oorlogen en revoluties real-time gedocumenteerd en getoond worden, spreekt Anna vanuit haar kleine dorp de internationale gemeenschap aan. Samen met haar baba Yara maakt ze instructievideos van de traditionele verdrijvingsdans van de Notsjnik, beschermer tussen leven en dood. Het aantal volgers blijft groeien en ze blijven delen, terwijl de vijand steeds dichterbij komt. Tot die voor de deur staat.

Via telefoons, schermen, een geluidsdecor en de mythologische Notsjnik neemt Dans Dans Revolutie je mee naar Besulia en volg je het verhaal van Anna en baba Yara op (steeds iets minder) veilige afstand. Een magische vertelling in het hart van de huidige geschiedenis.


dans, dan redden jullie het
zeker als de hele wereld toekijkt
het kan niet dat de hele wereld toekijkt en –

Deze installatie gaat over oorlog. Dat is goed om je van bewust te zijn. We tonen geen gruwelbeelden en er worden geen schoten gelost, toch kunnen bepaalde scènes als heftig worden ervaren. Zorg goed voor jezelf en elkaar.
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.