Beeld: Max Boegl
Architectuur

Fysieke toegankelijkheid bij architectuurontwerp

Dinsdag 7 feb. 2023 om 20:00

De Entree Amsterdam Centraal | Thema OV en Openbare Ruimte

Simon Sprietsma, Alicia Hoost, Danny Esselman
Lieven de Key HQ, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

In de Winterlezingen worden langverwachte projecten in Amsterdam besproken die als blikvangers de toegang vormen tot een wijk of gebied. Maar hoe toegankelijk zijn deze prominente entreegebouwen voor mensen met een beperking?

Sinds 2018 werkt de gemeente Amsterdam aan de vernieuwing van de centrumzijde van Amsterdam Centraal, die naar verwachting in 2023 voltooid zal zijn. De werkzaamheden beslaan het gebied tussen de Kamperbrug en de Droogbak. Sinds 2018 rijden er al geen auto’s meer voor het station. De tramsporen en haltes zijn vernieuwd en beter geschikt voor mensen met een beperking.

Ook het water speelt een grotere rol. Onder dat water, ruim 9 meter onder het maaiveld, vind je vanaf januari 2023 een fietsenstalling voor circa 7.000 fietsen, ontworpen door wUrck | Architectuur, stedenbouw, landschap & infrastructuur.

Sprekers
Lezing over het ontwerp van De Entree door Simon Sprietsma – supervisor entreegebied Openbare Ruimte.

Gevolgd door een panelgesprek over de toegankelijkheid van het Stationsgebied. Met oa. Alicia Hoost, erfgoedprofessional die zich bezighoudt met toegankelijkheid in cultuur en erfgoed, Danny Esselman (VenhoevenCS), architect van de Fietsenstalling IJboulevard, Daniel Jongtien (BenthemCrouwel Architects), architect van de Noord/Zuidlijn, en Oriol Casas Cancer (wUrck architectuur, stedenbouw en landschap),  ontwerper van de fietsenstalling aan het Stationsplein.

De locatie is rolstoeltoegankelijk. Heb je extra ondersteuning (zoals een gebarentolk) nodig om dit evenement bij te wonen, bel of mail dan naar Arcam via 020 620 48 78 of arcam@arcam.nl

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.