Theater

Verschillende perspectieven op de (koloniale) erfenis van de human zoo

Woensdag 1 nov. 2023 om 13:30

De Waarheidscommissie

Action Zoo Humain
De Waalse Kerk, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Met voorstellingen in Rotterdam, Arnhem en Amsterdam vraagt het Vlaams theatergezelschap Action Zoo Humain dit najaar aandacht voor de onderbelichte, koloniale erfenis van de human zoo. Ook Nederland stelde tot diep in de 20ste eeuw duizenden mannen, vrouwen en kinderen als ‘exotisch’, ‘wild’ en ‘primitief’ tentoon in zogenaamde 'mensentuinen'. 

Met de eerste De Waarheidscommissie ooit in Nederland maakt het Vlaams theatergezelschap Action Zoo Humain dit onderbelichte deel uit de koloniale geschiedenis van Nederland zichtbaar. Kom en oordeel zelf tijdens deze unieke en eenmalige locatievoorstelling. Verplaats je in de problematische nieuwsgierigheid van de bezoekers, in de ervaringen van de tentoongestelde volkeren en in de koloniale propagandamachine van de organisatoren. Woon hun getuigenissen in woord, dans en muziek bij. 

Voormalig politica Kathleen Ferrier en Mpho Tutu van Furth, dochter van de recent overleden Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, leiden als voorzitters alle getuigenissen in goede banen. De Waarheidscommissie was al te zien in Gent, Antwerpen, Brussel en Kaapstad.

Bekijk de trailer

Sven Peetoom
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.