Muziek Classical NOW!

Parallelle treinreizen herenigd in melodieën

Donderdag 18 mei 2023 om 20:15

Different Trains

Animato Kwartet
Paleiskerk, Den Haag

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Steve Reich componeerde met Different Trains voor strijkkwartet en tape een van zijn beste werken. Hij kwam op het idee toen hij zich realiseerde dat hij als kind tijdens de oorlogsjaren in de Verenigde Staten onbekommerd met de trein reisde, terwijl op een ander continent treinen reden naar concentratiekampen. Hij verwerkte in zijn stuk opnames van overlevenden die vertellen over hun oorlogservaringen.   

Het Animato Kwartet combineert Reichs meesterwerk met werken van Henriette Bosmans, in de oorlogsjaren een verboden componist, en Anton Webern, die de avondklok negeerde wat hem fataal werd. Joël Waterman blikt terug op zijn Joodse familiegeschiedenis in zijn strijkkwartet Moonset, tevens een hommage aan de beroemde zonsopgang in Haydns kwartet, die ook op het programma staat.

Classical NOW!
Met Classical NOW! | The People United krijgen musici een podium die zich inzetten voor vrede en recht. Verwacht composities uit Estland, Oekraïne en Belarus en musici uit verschillende landen die de verbindingskracht van muziek laten zien. Een festival voor vrede, vrijheid en verbondenheid.

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.