Over dit programma
Volgens de wereldberoemde middeleeuwse zenmeester Dōgen (1200-1253) zijn de abt en de kok de belangrijkste mensen in het klooster. Terwijl de abt de kloosterlingen spiritueel voedt, zorgt de kok voor het dagelijkse voedsel, waardoor je al jouw taken energiek uit kan uitvoeren. Omdat het bereiden van een goede maaltijd van cruciaal belang is, schreef Dōgen het traktaat ‘Instructies voor de kok’. Uit deze tekst blijkt dat koken een metafoor is voor een zenboeddhistisch leven. Ben je in staat om al jouw handelingen zo te verfijnen als een perfect uitgebalanceerde miso-soep? En lukt het je om geen enkele rijstkorrel te verspillen? Michel Dijkstra gidst je door Dōgens filosofische keuken.
Het Filosofisch Diner biedt verdieping op actuele kwesties. Heerlijk eten, diepgang en in gesprek met vrienden of onverwachte tafelgenoten.
Het Filosofisch Diner biedt verdieping op actuele kwesties. Heerlijk eten, diepgang en in gesprek met vrienden of onverwachte tafelgenoten.