Opinie

Eten met inhoud

Woensdag 5 jun. om 19:00

Het Filosofisch Diner: Zijn wij ons lichaam?

Aldo Houterman, Lonneke van Heugten
MidWest, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Zijn wij ons lichaam? Tegenwoordig lijkt ons lichaam belangrijker dan ooit. We hebben met z’n allen nog nooit zo veel gesport en we letten nauwkeurig op onze voeding: ik beweeg, dus ik ben. Tegelijk lijkt ons lichaam steeds minder nodig te zijn: door robotisering en artificial intelligence worden we overbodig in het arbeidsproces.

In Wij zijn ons lichaam onderzoekt filosoof Aldo Houterman de betekenis van ons lichaam in het huidige tijdsgewricht. Hij weerlegt de stelling van Dick Swaab dat de mens niets meer is dan zijn brein en laat zien dat de relatie tussen de mens en zijn omgeving lichamelijk is in plaats van geestelijk. Ons lichaam vormt de basis van intelligent menselijk gedrag. Met bekende voorbeelden uit de sport maar ook uit de psychologie, filosofie, literatuur en schilderkunst laat Houterman zien dat ons lichaam in staat is om te luisteren naar een situatie zonder dat we er bewust over nadenken. Dus wat gebeurt er als we de vermogens van ons lichaam beter leren kennen en begrijpen? 

Het Filosofisch Diner biedt verdieping op actuele kwesties. Heerlijk eten, diepgang en in gesprek met vrienden of onverwachte tafelgenoten.
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.