Literatuur, Wetenschap, Beeldende Kunst

Werken van de vroege microscopisten

Vrijdag 21 apr. 2023 om 15:00

Kleine 'dierkens' uit de 17e eeuw

Hans Mulder
Allard Pierson, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Hoewel de microscoop al rond 1620 werd gebruikt voor de studie van insecten, werd in 1665 door Robert Hooke pas echt furore gemaakt met een boek waarin hij niet alleen de resultaten van zijn onderzoek beschreef, maar er prachtige afbeeldingen bij liet maken. Daaronder bevond zich een gedetailleerde afbeelding van een vlo. 

Niet veel later stuurde Antoni van Leeuwenhoek zijn in het Nederlands geschreven brieven naar de in 1660 opgerichte Royal Society. Waar Hooke het nog moest doen met een vergrotingsfactor van 50, konden de kleine microscopen van Van Leeuwenhoek meer dan 300 keer vergroten. Hij zag ‘kleine dierkens’. Van sommige van die waarnemingen werd later bekend dat het bacteriën waren.

Tijdens deze bijeenkomst blader je met conservator Hans Mulder door werken van de vroege microscopisten en krijg je de kans om zelf door een replica van een Van Leeuwenhoek-microscoop te kijken. Mulder is opgeleid als historicus en werkt als conservator natuurlijke historie van het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam.
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.