Film Met nagesprek

Documentaireklassieker over verzamelaars

Woensdag 8 mei om 20:30

Les glaneurs et la glaneuse

Agnès Varda
WORM, Rotterdam

Tickets zijn gratis met de We Are Public-pas
Reguliere prijs: €7,50

Een eigenzinnige documentaire over plukkers en sprokkelaars van nouvelle vague filmmaker Varda kon niet anders dan een meesterwerkje worden. En jawel, in haar handen zegt de film iets belangrijkst over onze huidige consumptiemaatschappij, en de andersdenkenden die buiten het systeem durven te treden.

Inez de Coo Curator Film en Beeldende kunst

Over dit programma

In elk geschiedenisboek staat een klein verhaal over de jagers en verzamelaars uit het verleden. De jagers waren aan het moorden, terwijl de verzamelaars aan het plukken, plukken, dragen en verzamelen waren – handelingen waarbij geen moord betrokken is. Het is vreemd om over verzamelaars te lezen alsof ze iets uit het verleden zijn: zijn we niet allemaal, als mensen, als dieren, nog steeds aan het verzamelen? Niet alleen eten of meubels, maar verhalen: we verzamelen wat we zien, horen, lezen en ervaren via literatuur, via cinema, in ons bewustzijn. Zonder verhalen zouden we geen begrip hebben van de geschiedenis, van de gemeenschap, van het zelf.

Om ons te herinneren aan onze altijd aanwezige menselijke behoefte aan verzamelen presenteert PEMBE op 8 mei in WORM het filmprogramma CARRIER BAG OF CINEMA met Agnès Varda's The Gleaners and I. Na de film is er een gesprek met gemeenschapskeuken Het Rode Keukentje die de dag ervoor soep gaat maken met geplukte groenten van de Blaak-markt, en een collega-gleaner uitnodigt om uit te leggen waarom + hoe we meer voedsel kunnen besparen.

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.