Muziek

Overwinningssymfonie van Sjostakovitsj

Zondag 4 jun. om 15:00

Pynarello

TivoliVredenburg, Utrecht

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Pynarello speelt met de grootste bezetting tot nu toe! Ze spelen  de negende symfonie van Sjostakovitsj, die als bijnaam ‘Overwinningssymfonie’ heeft. Sjostakovitsj kondigde de negende aan als een groots werk over de overwinning van het Rode Leger dat het land van de vijand had bevrijd. Toen Sjostakovitsj de symfonie een paar maanden na de daadwerkelijke overwinning voltooide kwam er tot ieder verbazing opeens een licht, kort en bijna speels werk tevoorschijn. Keek Sjostakovitsj anders aan tegen de overwinning van het Rode Leger op Nazi-Duitland?

Twee hedendaagse Nederlandse componisten, Anne-Maartje Lemereis (1989) en Kika Sprangers (1994), laten zich inspireren door het thema Vrijheid & Overwinning. Hoe klinkt een overwinning in de huidige tijd, waarin onderdrukking en censuur nog steeds actuele thema’s zijn?

Het programma begint met de Parade van Kika Sprangers, gevolgd door een concert voor piano en orkest, genaamd Twee geschreven door Anne-Maartje Lemereis. Pianist Saskia Lankhoorn neemt de pianopartij voor haar rekening. Het concert wordt afgesloten met de negende symfonie van Sjostakovitsj.

Dit concert heeft een reguliere inleiding en een inleiding voor het jongste publiek (8+).
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.