Beeldende Kunst

Werken van vrouwelijke kunstenaars uit Iran en de Iraanse diaspora

Donderdag 9 mrt. 11:00 tot 09 apr. 2023 om 19:00

QOQNOOS ققنوس - YOU CAN’T BURN WOMXN MADE OF FIRE

Elnaz Assar, Niloofar Azimian, Tina Farifteh, Golshan, Sara Kazemimanesh, Nastaran Razawi Khorasani, Afsaneh Ghafarian Rabe’I, Newsha Tavakolian
Melkweg Expo, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Tussen al het afschuwelijke nieuws uit Iran zit ook hoop: de dappere vrouwen die dagelijks hun leven riskeren om te laten zien dat ze er genoeg van hebben. Nu de focus van deze toptentoonstelling van We Are Public-ambassadeur Tina Farifteh.

Inez de Coo Curator Film en Beeldende kunst

Over dit programma

Sinds een paar maanden vindt de grootste feministische beweging van deze tijd plaats in Iran, waar mensen massaal de straat op gaan sinds de dood van de Koerdisch-Iraanse Jina Mahsa Amini. Met de leus ‘Jin Jîyan Azadî / Zan Zendegi Azadi’ (Vrouw Leven Vrijheid) wijzen ze de hele wereld erop dat er geen vrijheid bestaat zonder dat ook vrouwen vrij zijn. 

Vanuit Nederland volgt fotograaf en filmmaker Tina Farifteh de protesten in haar moederland. Soms is het verzet subtiel, onzichtbaar, stil en rekt millimeter bij millimeter de grenzen op. Soms is het verzet ontwrichtend, vindt het zijn weg in een uitbarsting naar buiten.

Farifteh cureerde werken van vrouwelijke kunstenaars uit Iran en de Iraanse diaspora. In de expositie zijn videokunstwerken, foto’s, installaties en multimediawerken opgenomen van meerdere Iraanse vrouwelijke kunstenaars. Farifteh hoopt dat Qoqnoos een inspiratie kan zijn voor alle vrouwen om hun eigen vorm van verzet te vinden en om het vuur altijd brandend te houden.

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag | 11:00-19:00
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.