Beeld: Aad Hoogendoorn
Beeldende Kunst, Film

Gedetailleerde tentoonstelling over gedwongen volksverhuizing

Dinsdag 14 nov. 10:00 tot 17 dec. 2023 om 17:00

Soengoe Kondre / Verzonken leven

Miguel Peres dos Santos
Nieuwe Instituut, Rotterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

De tentoonstelling Soengoe Kondre / Verzonken leven neemt je mee naar het binnenland van Suriname, de voormalige Nederlandse kolonie aan de Caribische kust van Zuid-Amerika, waar met de voltooiing van de Afobakastuwdam in 1964 een gebied ter grootte van de provincie Utrecht (zo’n 1560 km2) onder water kwam te staan.

De stuwdam werd gebouwd in een overgangsperiode waarin het land zich voorbereidde op de onafhankelijkheid die uiteindelijk in 1975 werd uitgeroepen. Een van de ingrijpende gevolgen van de aanleg was de grootschalige ontheemding van Marrons: afstammelingen van onder het kolonialisme tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen die zich vanaf de achttiende eeuw ontworstelden aan hun onderdrukking en uitbuiting en onafhankelijke nederzettingen stichtten in de binnenlanden.

Curator Vincent van Velsen interviewde mensen uit deze Marrongemeenschappen die de aanleg van de stuwdam, de overstroming en een gedwongen volksverhuizing meemaakten. Het resultaat is deze indrukwekkende tentoonstelling.

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag | 10:00-17:00
Donderdag | 10:00-21:00
Maandag | gesloten
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.