Film

Overweldigende Finse oorlogsklassieker

Zondag 23 apr. om 12:00

Talvisota

Pekka Parikka
Lab-1, Eindhoven

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Een klassiek oorlogsbeeld, tegelijk intiem en episch, majestueus en verdovend, ter herdenking van de 50e verjaardag van het moedige verzet van de Finnen tegen de Russische indringers, dat begon op 30 november 1939.

Het is een slopende, voortreffelijke en alles bij elkaar lonende prestatie, met glorieuze cinematografie en uitzonderlijk geluid. Het heeft een enorme, pijnlijke directheid, maar behoudt overal een afstandelijk perspectief. Het heeft maar liefst 196 minuten looptijd, maar is zo boeiend dat het niet overdreven lang lijkt.  De kracht zit hem in de eenvoud. Bij de verfilming van zijn roman hebben schrijver Antti Tuuri en regisseur Pekka Parikka gestreefd naar een ingetogen realisme dat ons rechtstreeks meevoert naar het dagelijks leven in de loopgraven.

Het resultaat is een collectief portret van stevige, veerkrachtige mannen, van wie de meesten zwijgzame boeren zijn die worden ondersteund door een sterk gemeenschapsgevoel, een diepe eerbied voor God en een aards gevoel voor humor. Talvisota is op geen enkele manier anti-oorlog, maar eerder een waardig eerbetoon aan die Finnen die zich verenigden om een ​​invasie van hun land tegen een machtige en slecht voorbereide onderdrukker te weerstaan.

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.