Film, Literatuur Met inleiding

Filmklassieker en gesprek over Rudyard Kipling

Dinsdag 21 nov. om 19:30

The Man Who Would Be King

John Huston
Centrale OBA, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Een groots, historisch avonturenspektakel met achter de camera de grote regisseur John Huston en met in de hoofdrollen niemand minder dan Sean Connery en Michael Caine - dat is The Man Who Would Be King.

In de hoogtijdagen van het Britse Rijk aan het einde van de negentiende eeuw zijn Daniel (Connery) en Peachy (Caine) twee ex-sergeanten die in India dromen over macht en rijkdom. Ze trekken naar het Kafiristan-rijk hoog in de bergen waar de plaatselijke bevolking algauw onder de indruk verkeert dat Danny niemand minder is dan een nazaat van Alexander de Grote. Voor je het weet wordt de sergeant niet alleen gekroond als koning maar wordt hij ook gezien als god.

Het verhaal is gebaseerd op werk van de Engelse journalist en dichter Rudyard Kipling (1865-1936), beroemd vanwege onder meer The Jungle Book. Een paar jaar geleden kwam het werk van Kipling echter in opspraak. De aanklacht: zijn werk is racistisch. Is dat terecht, of werd Kipling slachtoffer van cancelcultuur? 

Met inleiding
Dat is de vraag in de talkshow van Cinema Literair. Schrijver en historicus Nelleke Noordervliet schuift aan bij presentator Gawie Keyser. Ook zet de Cinema Literair Band de avond luister bij met muziek passende bij film en boek.  

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.