Opinie, Film Imagine Film Festival

Mythologie en de vrijgevochten vrouw in Iraanse cinema

Afgelast · Donderdag 26 okt. om 20:00

The Unveiled Revolt. Monsters, Myths and Power in Iranian genrecinema

Nafiss Nia, Tina Farifteh, Zahra Khosroshahi, Ghazaleh Ghobadi, Sahar Shirzad
Centrale OBA, Amsterdam

Alle gemaakte reserveringen komen te vervallen

Over dit programma

In een special met Iran-thema op het Imagine Fantastic Film Festival kijk je naar de manier waarop de ervaringen en perspectieven van vrouwen worden verbeeld in de Iraanse genrecinema. De talkshow van deze avond geeft het woord aan vier Iraanse vrouwelijke kunstenaars die vertellen over hun werk in de diaspora en hun relatie tot de opstand in Iran, afgewisseld met fragmenten van hun werk.

Sprekers
Nafiss Nia, dichter, cultureel ondernemer en filmmaker. Haar nieuwste film Die middag kreeg lovende recensies in de Nederlandse filmpers.

Dr. Zahra Khosroshahi, docent film- en televisiestudies aan de Universiteit van Glasgow. Momenteel werkt ze aan een boek waarin Iraanse vrouwelijke filmmakers worden uitgelicht: A Cinema of Resistance (Edinburgh University Press, 2023).

Tina Farifteh, filmmaker, beeldend kunstenaar en fotograaf. Haar tentoonstelling QOQNOOS ققنوس – You can't burn women made of fire vond eerder dit jaar plaats in De Melkweg. Voor de expo stelde Farifteh werk samen van vrouwelijke kunstenaars uit Iran en de Iraanse diaspora. Haar nieuwste filmproject Kitten or Refugee, een experimentele documentaire over empathie voor vluchtelingen, gaat in 2023 in première op het Nederlands Film Festival.

Ghazaleh Ghobadi, professionele verhalenverteller met een wetenschappelijke achtergrond. Ze houdt zich bezig met zeer relevante politieke onderwerpen, waarbij ze put uit het oude Iraanse epische gedicht Shahnameh en Perzische volksverhalen.

Moderator is Sahar Shirzad, programmamaker, schrijver en jurist met een specialisatie in mensenrechten. Ze is medeoprichter van de Afghaanse Azadi-beweging en van het Azadi-collectief: een collectief van overwegend jonge mensen met een Koerdische, Afghaanse of Iraanse achtergrond die zich willen verenigen in hun strijd voor mensenrechten en vrijheid.

Let op: dit is een Engelstalige talkshow met filmfragmenten in het Engels ondertiteld.
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.