Film

Oscarwinnende klassieker over geloof en geweld in Middeleeuws Zweden

Zaterdag 22 apr. 2023 om 19:15

The Virgin Spring

Ingmar Bergman
Rialto VU, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Zweden, 14e eeuw: een tot het christendom bekeerde vader stuurt zijn dochter op pad om kaarsen naar een kerk te brengen, een dagreis verderop. Ze gaat samen met haar stiefzus, maar onderweg scheiden hun wegen. Onderweg ontmoet ze drie herders die haar voor een maaltijd uitnodigen, maar ze wordt verkracht en vermoord. Later zoeken zij, zonder dat te weten, onderdak bij het huis van de vermoorde Karin.

Dit verhaal over geloof, twijfel, onschuld, wraak en vergeving is gebaseerd op de 13e-eeeuwse Zweedse ballade Töres döttrar i Wänge. Destijds werd de film in sommige landen vanwege de verkrachtingsscène als controversieel beschouwd, niettemin was de kritische waardering groot.

Best of Bergman
Deze vertoning is onderdeel van Best of Bergman - een serie die het imposante oeuvre van de Zweedse filmmaker en toneelschrijver Ingmar Bergman viert. Duidelijk is dat het leven complex en onvoorspelbaar is, iets waaraan Bergman in zijn films meer dan recht doet. Niet voor niets wordt hij als een van de grootste filmmakers in de geschiedenis van de cinema beschouwd.

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.