Film

Minimalistische gevangenisfilm

Zaterdag 20 jul. om 19:00

Un condamné à mort s'est échappé

Robert Bresson
Rialto VU, Amsterdam

Tickets zijn gratis met de We Are Public-pas
Reguliere prijs: €12,75

Als je nog nooit een werk van Franse meesterfilmmaker Robert Bresson hebt gezien, is dit misschien wel de beste plek om te beginnen. Een man alleen in zijn cel: minimalistisch gefilmd, van de bewakers hoor je alleen geluiden en alle gruwelijkheden spelen zich af buiten beeld. Bijzonder effectief.

Inez de Coo Curator Film en Beeldende kunst

Over dit programma

In 1941 werd de filmregisseur Robert Bresson door de Duitse bezetter opgepakt, waarna hij meer dan een jaar in krijgsgevangenschap zat. Het overkwam ook de Franse soldaat en verzetsstrijder André Devigny; die opgesloten en ter dood veroordeeld werd, maar uiteindelijk wist te ontsnappen. Deze schreef hierover een boek: Un condamné à mort s'est échappé, een terdoodveroordeelde ontsnapt. Bresson koppelde deze memoires aan zijn eigen herinneringen voor deze gelijknamige en veelbekroonde film, vaak beschouwd als de beste die hij maakte.

Lyon, 1943: onderweg naar de beruchte Montluc-gevangenis probeert de verzetsstrijder luitenant Fontaine nog aan de Duitsers te ontsnappen, maar dat mislukt. Gehandboeid wordt hij er toch opgesloten. Vrijwel direct begint hij te werken aan een ontsnappingsplan. En hij moet ook wel, want de Duitsers hebben hem ter dood veroordeeld. Heel voorzichtig, nauwgezet en uiterst geduldig werkt hij aan dat plan. Alles dreigt in het water te vallen als een andere gevangene bij hem in de cel wordt geplaatst. Is deze te vertrouwen? 

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.