Beeld: Keystone View Company / Amsab-ISG L’enlèvement du mannequin (De ontvoering van de etalagepop / The Kidnap of the Display Dummy) 1928
Beeldende Kunst

Bijzondere van surrealistische fotogrootheden uit Vlaams tijdschrift

Vrijdag 1 sep. 10:00 tot 30 sep. 2023 om 18:00

Variétés. Fotografie en avant-garde

Man Ray, Berenice Abbott, Germaine Krull
Huis Marseille, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

30 jaar geleden werden de vintage prints herontdekt tussen de meer dan 150.000 persfoto’s van het Vlaamse dagblad Vooruit. Als door een wonder waren ze bewaard gebleven. De collectie dankt haar ontstaan aan het Belgische kunsttijdschrift Variétés, dat maar twee jaargangen heeft gekend voor het failliet ging.

Variétés was een belangrijk internationaal podium voor een jonge generatie fotografen en hun nieuwe, avontuurlijke beeldtaal. Het tijdschrift publiceerde vele indrukwekkende foto’s, fotogrammen en fotomontages van toonaangevende fotografen als Man Ray, Germaine Krull, Berenice Abbott, László Moholy-Nagy, Florence Henri en Eli Lotar.

Deze tentoonstelling toont met vintage foto’s, spreads uit het tijdschrift en filmfragmenten een verrassend panorama van avant-garde-fotografie en -film uit het interbellum. De tentoonstelling is georganiseerd in nauwe samenwerking met Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis in Gent, dat de collectie van Variétés beheert.

Openingstijden
Dagelijks | 10:00–18:00
Donderdag | 10:00–21:00
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.