Architectuur

Architecten en kunstenaars vertellen over historische bewonersprotesten

Dinsdag 13 feb. om 20:00

Winterlezing #3 Een hervertelling van woon- en protestgeschiedenis in Noord

Ahmed Emin Batman, Isanne Damen, Tjeerd Haccou
Buurthuis De Bol, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

De derde Winterlezing werpt met onderbelichte historische bewonersprotesten een nieuwe blik op de architectuur- en woongeschiedenis van Amsterdam-Noord. Tijdens een dubbellezing onderzoeken we de dynamiek tussen de overheid en bewoners. Wat was de publieke opinie over leefomstandigheden in de eerste tuindorpen in Noord van 1915 tot 1930?

Dit wordt belicht aan de hand van thema’s zoals de organisatie van woningbouwverenigingen, de aanleg van groenvoorzieningen en speelplekken. Daarna maken we een sprong in de tijd om een vaak vergeten woonprotest van Turkse gastarbeiders in 1972 te bespreken. Zij protesteerden tegen de slechte leefomstandigheden van hun tijdelijke huisvesting in woonoord Atatürk in Amsterdam-Noord. Wat kunnen deze historische protestbewegingen ons leren?

Winterlezingen
In 2024 bieden de Winterlezingen een nieuwe kijk op de architectuur- en woongeschiedenis van Amsterdam Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Arcam organiseert vijf dinsdagavonden waarin historici, architecten en bewoners verbanden leggen tussen de architectuurgeschiedenis, actuele woonprotesten en nieuwbouwprojecten. Na elke lezing is er ruimte voor alle aanwezigen en sprekers om samen in gesprek te gaan.
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.