Beeldende Kunst

Van 'outsider' kunstenaars 'insiders' maken

Woensdag 21 jun. 2023 om 20:00

Crip the Art World!

Rein Wolfs, Bruin Parry, Mette Sterre, Jan Hoek, Simomo Bouj
De Balie, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

De kunstwereld spant zich hard in om een inclusievere plek te worden waar ruimte is voor meer perspectieven dan alleen die van de witte heteroseksuele westerse man. Meer vrouwen, meer mensen van kleur, meer queer perspectief. Maar een grote groep makers wordt vooralsnog vergeten: kunstenaars met een beperking, psychiatrische achtergrond of daklozen-achtergrond.

In Nederland zijn er voor deze kunstenaars ruim 200 ateliers waar zij hun kunst kunnen maken. Toch blijven ze buiten de gevestigde instituten. Ze worden weggezet onder het kopje art brut of outsider art en zijn niet welkom op de prestigieuze kunstacademies. Hun werk hangt niet in de grote musea.

Welke structurele veranderingen zijn er mogelijk om ‘outsiders’ meer gelijke kansen te geven in het reguliere circuit? Zou een talentvol kunstenaar met downsyndroom naar de kunstacademie moeten kunnen gaan? En zijn er eigenlijk ook redenen waarom je de kunstwereld wél zou willen opdelen in ‘insider’ en ‘outsider’? Ga hierover in gesprek bij De Balie!
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.