Opinie

Geleerde filosofen over democratie, gelijkheid en karakteristieke waarden

Dinsdag 21 feb. 2023 om 20:00

Egalitarisme: recept voor rancune?

Sjoerd van Tuinen, Gijs van Oenen
Perdu, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Democratie en gelijkheid zijn karakteristieke waarden van onze westerse cultuur. Zowel progressieve als conservatieve bewegingen beroepen zich erop. Toch zijn deze waarden niet zonder meer redelijk of rechtvaardig, nog los van het feit dat ze op radicaal uiteenlopende manieren kunnen worden geïnterpreteerd. Speelt hier niet veeleer rancune, of ressentiment? En als dat het geval is, wat betekent dat? Deze vragen en meer worden tijdens Felix & Sofie besproken met Sjoerd van Tuinen en Gijs van Oenen.

Over de sprekers
Sjoerd van Tuinen is universitair docent filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en coördinator van het Centre for Art and Philosophy. Hij is bezig met een boek over de dialectiek van het concept ressentiment.

Gijs van Oenen is universitair hoofddocent aan de Erasmus School of Philosophy. Daar houdt hij zich bezig met politieke & sociale filosofie, en filosofie van mens en cultuur. Hij heeft onderzoek gedaan naar onze maatschappelijke vermoeidheid tegenover een moderne democratie met al zijn hoge verwachtingen.
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.