Film

Controversiële queer klassieker

Zondag 26 mrt. om 00:15

Flaming Creatures

Jack Smith
Kriterion, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Flaming Creatures, een experimentele film van Jack Smith die in 1963 in première ging, werd destijds door de politie in beslag genomen. Kort daarna werd hij verboden in 22 Amerikaanse staten en vier landen.

Smiths onconventionele benadering van zijn films was geïnspireerd op het melodrama en de overdreven glamour van Hollywood en B-films. In Flaming Creatures - zoals in al zijn werken - is er geen vast verhaal, zijn de decors en speciale effecten low-tech en zelfgemaakt, en bevolken niet-professionele acteurs de cast. Flaming Creatures is vol van humor, erotiek en geweld. Je ziet mannen lippenstift aanbrengen, een afbrokkelend decor en een vampier met een blonde pruik. 

Door dergelijke scènes en Smiths DIY-aanpak bij ging de film in tegen de normen van zowel de maatschappij als het filmmaken – en vormde zo een radicaal nieuw voorbeeld dat andere kunstenaars en filmmakers inspireerde. Hij benadrukte veelal de fluïditeit van gender, seksualiteit, identiteit en vierde de vrije expressie ervan; in een tijd waarin deze in meer rigide termen werden gezien.

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.