Beeld: Jaime Martin
Dans Holland Festival

Eerbetoon aan vrouwelijkheid én de queer muxe-gemeenschap in Mexico

Dinsdag 13 jun. 2023 om 20:00

Lemniskata

Lukas Avendaño
Internationaal Theater Amsterdam, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Als antropoloog onderzocht ik eerder het feminisme in Mexico, aan de hand van vrouwelijke muzikanten. Deze voorstelling gaat heel diep en belichaamt letterlijk de beweging van identiteit, onderdrukking en hoop. Zie ik je daar?

Roos Wonders Curator Theater en Dans

Over dit programma

Veertien dansers en een actrice verbeelden de oorsprong van al het leven op basis van vrouwelijke symboliek uit de Mexicaanse cultuur. Aan de hand van de symbolische slang die zichzelf baart, de ‘lemniscaat’, symbool voor oneindigheid, creëert Avendaño een eerbetoon aan vrouwelijkheid én aan de queer muxe gemeenschap in Mexico.

Muxes worden ook wel ‘het derde geslacht' genoemd. Ze vervullen een complexe maatschappelijke rol in de Zapoteekse cultuur. Het zijn mannen met vrouwelijke waarden en gedragingen, in tegenstelling tot de Mexicaanse machoman. Avendaño creëert een bespiegeling over deze muxegemeenschap, hun seksualiteit, erotiek en de spanning die daar omheen hangt. LEMNISKATA toont de mens in al zijn naaktheid en kwetsbaarheid, en is tegelijkertijd een krachtig vrouwelijk verzet tegen een wereld die wordt gedomineerd door geweld en uitbuiting.

Holland Festival
Het Holland Festival vindt dit jaar voor de 76ste keer plaats door heel Amsterdam, van de bekende grote zalen tot spannende nieuwe locaties in alle uithoeken van de stad. Bewonder onze interdisciplinaire selectie bomvol wereldwijde allure, spirituele, ruige, activistische en esthetische spektakelstukken.

Bekijk de trailer

De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.