Opinie

Denken over liberalisme

Dinsdag 21 mrt. 2023 om 20:00

Liberalisme zonder illusies

Josette Daemen, Anne Polkamp, Martijn Visser
Perdu, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Dit is een programma van Felix & Sofie.

In 1989 schrijft Richard Rorty: ‘‘I borrow my definition of ‘liberal’ from Judith Shklar, who says that liberals are the people who think that cruelty is the worst thing we do.” Tijdens deze editie van Felix & Sofie pogen de sprekers enige verandering teweeg te brengen in de relatieve onbekendheid van Shklar en haar relevantie voor hedendaagse debatten en vraagstukken te tonen. Enerzijds zullen zij zich richten op haar unieke liberale visie, haar gevoeligheid voor de menselijke psychologie en sceptische houding ten opzichte van idealen en illusies, anderzijds werpen zij vanuit Shklars oogpunt een blik op onze huidige politieke realiteit.

Over de sprekers
Josette Daemen
is politiek filosoof en promoveert aan het Instituut Politieke Wetenschap in Leiden. Ze zit in de redactie van het tijdschrift Socialisme & Democratie en schrijft regelmatig voor filosofieblog Bij Nader Inzien, Leids Universitair Weekblad Mare, en NRC.

Anne Polkamp schrijft over filosofie, literatuur en feminisme. Ze studeerde Nederlands en Filosofie in Utrecht en promoveerde aan de KU Leuven op klimaatrechtvaardigheid en de filosofie van Iris Marion Young. Daarnaast is ze redacteur van filosofieplatform Bij Nader Inzien.

Martijn Visser studeerde rechten en filosofie in Leiden en Nijmegen. Op dit moment is hij werkzaam bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66. Daar doet hij onderzoek naar democratische vernieuwing en probeert hij de ideeënstrijd in de politiek nieuw leven in te blazen.
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.