Beeld: Laurien Riha
Opinie

Het schaduwgebied van AI, religie en waanzin

Maandag 27 nov. om 20:00

Waanzinnige avond: Possible minds

Michaël Bloos
Tolhuistuin, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Regisseur Michaël Bloos, Stichting Nieuwe Helden en Tolhuistuin nodigen je uit voor een Waanzinnige avond op 27 november. In deze reeks neemt Michaël je mee in zijn nieuwe onderzoek: Possible Minds. Hierin duikt hij in de wereld van geloof, werkelijkheid en waanzin.
Wat is onze toekomstige staat van bewust-zijn?
Michaël betrekt hierbij verschillende kunstenaars, filosofen, wetenschappers en (ervarings)deskundigen en vraagt ze te reageren en input te geven.
Met vanavond: de dag dat de wetenschap veranderde. Keer op keer in de geschiedenis bleek de werkelijkheid anders dan we dachten. Draaide de zon toch niet om de aarde, bleken deeltjes met elkaar te verstrengelen...
En nu, komt er volgens Analytisch Idealisten onder leiding van o.a. Bernardo Kastrup weer een nieuwe grote verschuiving in ons denken over de werkelijkheid aan. Er is een deel van de wetenschap die meer en meer zegt, dat -let op- materie niet bestaat. Er is alleen geest…
"Do we really live in a fundamentally physical universe? Are we essentially material beings? Essentia Foundation is a new force in the cultural dialogue about the nature of reality."

  • Hans Busstra, VPRO Tegenlicht' filmmaker en essayist geeft een inleiding in het Analytisch idealisme. Hij runt samen met de bekende wetenschapper en filosoof Bernardo Kastrup de Essentia Foundation, (https://www.essentiafoundation.org/) een internationale organisatie die vanuit de westerse wetenschap vragen stelt over onze materiële werkelijkheid.
  • Gerko Tempelman, filosoof en schrijver van o.a. 'Ongeneeslijk Religieus,' deelt de geschiedenis over paradigmaverschuivingen binnen de wetenschap.
  • Niels Vermeulen verzorgt opnieuw de muziek samen met zijn band TUNE IN, een improvisatie collectief ontstaan in de GGZ.
  • Amber Bloos, de AI-moderator van de avond, gebruikt AI om de inhoud van de avond te visualiseren en te verrijken.
  • Met een bijdrage van toekomst-antropoloog Roanne van Voorst die o.a. vertelt over de huidige stand van de wetenschap en het belang van samenwerking tussen kunst en wetenschap.

Michaël Bloos leidt samen met deze inspirerende gasten een muzikale avond over werkelijkheidsverschuivingen.
Ga mee opzoek naar de grenzen van de werkelijkheid en doorkruis met ons het schaduwgebied tussen creativiteit en gekte, tussen front- en backstage en tussen vinden en zoeken.
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.