Beeldende Kunst

Perspectief vanuit Congolese plantage-arbeiders-kunstenaars op tentoonstelling

Zondag 19 mrt. 2023 om 15:00

Walk & talk

catpc lusanga
Oude Kerk, Amsterdam, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Over dit programma

Matthieu Kasiama, Mbuku Kimpala en Ced’art Tamasala zijn leden van CATPC (Congolese Plantation Workers Art League), een coöperatie van Congolese plantage-arbeiders-kunstenaars die vaak samenwerken met kunstenaar Renzo Martens. Tijdens deze Walk & talk-editie geven zij een persoonlijk perspectief op Ibrahim Mahama’s installatie Garden of Scars. Ze kennen het werk van Mahama goed en maken zich gezamenlijk sterk voor het van onderaf opbouwen van een stevige culturele infrastructuur voor Afrikaanse gemeenschappen. In 2022 maakte Ibrahim Mahama op uitnodiging van CATPC een monumentale installatie van jutezakken waarmee hij de White Cube bedekte. 

CATPC streeft naar een vorm van kunst die niet alleen symbolische kritiek levert op globale economische ongelijkheid, maar deze ook daadwerkelijk economisch probeert opheft. Zodoende creëert CATPC een nieuw economisch model met als doel kapitaal, zichtbaarheid en legitimiteit te genereren voor gemeenschappen van gekoloniseerde plantagearbeiders. Zo openenden zij onder andere het museum De White Cube, symbolisch gesitueerd op Unilevers eerste palmolie plantage, verlaten door Unilever toen het land na 100 jaar monocultuur volledig uitgeput was.

Een korte film over het werk van CATPC en de relatie tussen plantages en musea is op deze middag te zien in de Oudezijdskamer.
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.