Film, Dans Cinedans

Intergenerationele dialoog tussen fictie en werkelijkheid

Zaterdag 25 mrt. 2023 om 18:15

Romance

Samantha Shay
Eye, Amsterdam

Je kunt niet meer reserveren

Er is veel moois te zien in deze dansfilm van Samantha Shay. Om te beginnen de eerste transgender danser bij het legendarische Tanztheater Wuppertal van Pina Bausch. Dan het lekker fladderende en licht vervreemdende korte verhaal van Miranda July waar de film losjes op gebaseerd is. Maar zeker ook de prachtige setting; de voormalige bioscoop Lichtburg waar Bausch haar voorstellingen maakte en repeteerde.

Daniël Kieft Curator Theater en Dans

Over dit programma

Romance werd ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen regisseur Samantha Shay en een intergenerationeel ensemble van dansers van Tanztheater Wuppertal. In Romance volg je de eerste transgender danseres van het gezelschap, Naomi Brito, en hoe haar transitie werd geactiveerd door de rollen van vrouwen zoals zij die ervoer in het Pina Bausch-repertoire.

Opgenomen op 16mm film in Pina Bausch's iconische en verouderde Lichtburg repetitie studio en geïnspireerd op de korte novelle It was Romance van Miranda July, de film beweegt zich op de grens tussen fictie en realiteit, dans en documentaire, in een vruchtbare intergenerationele dialoog tussen verleden, heden en toekomst. Door middel van nieuwe ontmoetingen wordt verzekerd dat de kracht van een ouder wordende erfenis nooit eindigt.

Cinedans FEST
Cinedans brengt weer de mooiste dansfilms naar het grote scherm. Korte films van talenten die op het punt van doorbreken staan en meer gevestigde namen met een focus op het werk van grootheden als Jiří Kyliàn en Pina Bausch. Dompel je onder in de rijke programmering van dit unieke festival!
De We Are Public-pas

Wil je naar dit programma?

Als je lid wordt van We Are Public krijg je onbeperkt toegang tot alle programma's op ons platform.