Jantien Fick

De We Are Public Awards is een statement voor herrieschoppers, omdenkers en anderskijkers; grensverleggende makers die de wereld op scherp kunnen zetten met film, dans, muziek, theater, kunst en alles wat daartussen zit. We Are Public omarmt ze en geeft ze een podium. Letterlijk en figuurlijk.

Lees meer over de We Are Public Awards.

Nominatie: Beste Theatermaker Award

Genomineerd door: Nena van Driel

''Gevaarlijk goed.''

Over Jantien Fick

Performer, danser en theatermaker Jantien Fick (1992) onderzoekt in haar werk de potentie en het archief van haar eigen lichaam. Hierbij probeert ze een fysieke ervaring op te roepen bij het publiek. Haar voorstellingen bevinden zich op het snijvlak van dans, beeldende kunst, performance en comedy. Ze speelde onder meer in de interdisciplinaire solovoorstelling Meisjes en Messen, waarin Fick met muziek en tekst actuele onderwerpen, geschiedenis en persoonlijke verhalen belichaamt. Ook was ze o.a. te zien in Small Bang en Iedere vijf minuten moest ik huilen omdat ik dacht dat ik een hond had vermoord.

InstagramBeeld: Doron Tempert, Stormkamer

Vijf vragen aan Jantien Fick

Wie ben jij?
Hoi! Ik ben Jantien Fick! Ik ben opgegroeid in de Achterhoek en de Bijlmer. Houd heel veel van schaatsen, dansen, fietsvakanties, vrienden en dieren.

Wat betekent Theater voor jou en wat heeft het je gebracht?

Grote vraag! Ik denk daar eigenlijk niet echt over na. Ik doe het, ten eerste, omdat ik het heel leuk vind. Ook mag ik met heel veel slimme, lieve, verwarrende en grappige mensen werken. Het is voor mij een plek waar ik onderzoeken, dat wat ik (nog) niet begrijp, ik mij voor schaam, hoe samen te leven. En dat alles delen samen met publiek en een artistiek team. Wat het mij heeft gebracht; een altijd mogen blijven leren, geld (is ook waar), hele leuke mensen en eindeloos veel treinreizen.

Hoe probeer jij je verhaal met het publiek en de samenleving te delen?

Ik doe dat denk ik door heel eerlijk te zijn. Zelf mijn bronnen en wat dat met mij doet heel serieus aan te gaan. Daarmee bedoel ik niet in alle zwaartekracht maar juist alles wat daarbij komt kijken, in mijn geval ook heel veel grapjes. In mijn werk speel ik vaak direct op het publiek, en neem ik ze mee in mijn wereld. Waar veel kan en mag, er “foute” gedachten kunnen zijn. En je een deel van jezelf mag onderzoeken. Ik deel denk ik door (zoals een man in het publiek ooit zei:) je geeft een groot cadeau maar verteld ons niet hoe het uit te pakken, dat moeten we zelf doen.

Vind je het belangrijk dat jij en andere makers worden uitgelicht via Award Shows en multidisciplinaire avonden?

Jazeker! Ten eerste is het geen wedstrijd maar wordt er van ons als makers gevraagd anderen in het licht te zetten. Deze vorm van elkaar aanmoedigen is zo belangrijk en leuk! Iets met: the more the merrier toch?

Ontdek mijn werk

Performing Live

Ontdek de andere genomineerden